info@carexofsweden.com Återförsäljare: www.Treewell.se
2018-04-18

HÅLLBARHETSPRIS TILL FRÖLUNDA GÅRD DÄR TREEWELL ÄR EN DEL I MOTIVERINGEN


Från vänster: Rolf Dickson Könberg, Kintore Kompetens, Clas af Ugglas och Therese Ekerholm, båda Frölunda gård och Karl Öhlander, utvecklingschef, Upplands-Bro kommun.

Upplands-Bro kommun har utsett Frölunda Gård till årets hållbara företag.

Priset delades ut på Upplands-Bro galan den 13 april och som en del motiveringen är valet av TreeWell som biologisk slammfri avloppsrening.

– Med ett stort miljöengagemang, socialt engagemang och kunskap driver företaget traditionellt jordbruk. De har startat och driftsatt en ny solcellsanläggning, ersatt vanlig diesel med HVO-bränsle för sina lantbruksmaskiner och är nu nästintill fossilfri i sin drift, säger kommunens utvecklingschef, Karl Öhlander, som delade ut priset.

Företaget har även startat upp en ny och unik avloppsanläggning, TreeWell, som bygger på mikrobiologi vilket gör att de inte behöver tömma slam och inte tillför några kemikalier i sin reningsprocess. Vinnarna mottog priset under applåder från publiken.

Vi gläds med dem!

Läs mer på:Årets hållbarhetspris till Frölunda Gård 

Om Upplands-Brogalan
Upplands-Brogalan arrangeras av Upplands-Bro Kommun, Företagarna och Damernas affärsnätverk för att uppmärksamma kommunens fantastiska företagare. Innan galan arrangeras en företagsmässa där företagare kan visa upp sin verksamhet och knyta kontakter. Galan är öppen för alla och 2018 arrangerades galan för sjätte året i rad.

2017-11-15

EKOLOGISKA EKOLADAN VALDE TREEWELL

Under 2017 har TreeWell installerats på den ekologiska Lindeborgs Gård – Ekoladan.

Ekoladan kommer att bli en av världens första kol-negativa byggnader. Ekoladan har kombinerade hållbarhetslösningar med högkvalitativ och genomtänkt design. Det finns två eco-sviter, ett hotellrum, ett litet workshoprum och en bastu.

”Jag skulle vilja passa på att tacka så mycket för samarbetet kring Tree Well. Det har bidragit till förverkligandet av Ekoladans första etapp som blev klar i juli och vi tar alla chanser att visa systemet”

Med hjälp av White Arkitekter har vi byggt om delar av gårdens stora lada från 1907 till ett mindre eko-hotell och konferensverksamhet med mycket hög hållbarhets-, design- och kvalitetsambition.

Där finns två eko-sviter för fyra personer med kök, matplats, vedspis & badrum. Samt ett standard hotellrum för två personer. I Ekoladan finns även ett konferensrum för grupper på upp till 10-15 personer för möten och konferenser där lugn, enskildhet och inspirerande omgivningar värdesätts. Från konferensrummets stora fönster ser man ut över åker, strandbeten och sjö.

I Ekoladan finns även en bastu med stort panorama-fönster och milsvida utsikt över sjön.

För fem år sedan tog vi över den nedgångna gården i vacker natur utanför Nyköping. Steg för steg har vi skapat en unik inspirations- och mötesplats för människor och organisationer. Vi känner att vi är på god väg och i nästa etapp kommer vi bygga några fler hotellrum, ett restaurangkök och ett större konferensrum. Bilder på gården finns på;

https://www.instagram.com/lindeborgsfarm/Vi har näst intill haft full beläggning under juli och augusti och välkomnat våra första konferensgrupper. Vi har även fått fin publicitet i media och i oktober kommer en av Belgiens mest välkända designers med en fotograf för att fota Ekoladan till en ny coffee table designbok som kommer publiceras i hela Europa. Vi har även tilldelats årets innovationspris i besöksnäringen 2017 för Nyköpings Kommun”

Vänliga Hälsningar,
Carl, Ekoladan

2017-11-05

"VI VILL VARA EN DEL AV LÖSNINGEN"

Reportage i Kloka hem, 2017-10-10

Var själv förändringen du vill se i världen. Med den övertygelsen tog Julia och Carl Lindeborg steget att lämna sina hektiska storstadsliv för att flytta ut på landet och bygga en ekologisk kretsloppsgård. Nu vill de göra gården till ett grönt inspirationscenter där människor möts och morgondagens nya tekniker testas. Självklart gäller detta även avloppet och under året har TreeWell installeratas på gården!

Strax utanför Nyköping, i slutet av en grusväg med böljande fält som breder ut sig på varsin sida, ligger Lindeborgs gård. Här bor Julia och Carl Lindeborg med sina två barn sedan fem år tillbaka. Att de skulle hamna här, på en bondgård från 1800-talet – med storslagna visioner om att skapa en mötesplats för framtidens hållbara lantbruk – hade de aldrig kunnat tro.

Både Julia och Carl levde hektiska storstadsliv under många år. Han var managementkonsult för ett amerikanskt bolag och reste kors och tvärs, hon var yogalärare i London. Så korsades deras vägar, kärleken spirade och det första barnet, Leopold, föddes. Det kom att förändra allt.

– Alla miljö- och klimatkurvor pekar åt fel håll, i princip. Vi började fundera över vart världen är på väg och hur den kommer att se ut när Leopold är 30 år. För mig var det en otroligt dyster bild som målades upp, säger Carl.

Trots att ingen av dem växt upp på landsbygden, eller tidigare intresserat sig för jordbruk, var det plötsligt det enda som upptog deras tankar. Tidigare hade deras miljöintresse sträckt sig till att handla Kravmärkt i mataffären, i stort sett.

– Vi hade precis byggt ett nytt hus på Resarö som vi trivdes bra i. Vi bodde där i ett år men sen kände vi att vi måste göra mer. Även om vi inte kan rädda världen så kan vi göra en liten skillnad någonstans, säger Carl.

FLYTTEN GICK 2012

Flytten till den gamla 1800-talsgården, med tillhörande 74 hektar mark, skog och åkrar, gick på hösten 2012. Då hade tiden stått stilla på gården i över 50 år. Ängarna var igenväxta, dammen torrlagd och jorden på fälten näringsfattig. Det fanns bara ett litet problem – varken Julia eller Carl kunde i stort sett någonting om hur man bedriver ett lantbruk.

– Nej, inte mer än det vi testat på i vår lilla trädgårdstomt hemma! Men jag tror också att vi hade en fördel där för det gav oss ett öppet seende. Många lantbrukare som tar över en gård efter flera generationer fastnar i mönster och vågar inte testa nya grejer. Vi hade ingenting som höll oss tillbaka, säger Julia.

Till sin fördel hade de också gedigna kunskaper inom projektledning och ett enormt driv. De läste allt de kom över om odling och permakultur och i takt med det öppnades nya världar upp.

INTENSIVT ARBETE PÅBÖRJADES

Julia och Carl började med att återställa gammal hagmark, restaurera den gamla dammen för att ge plats åt vattenlevande djur och berika den näringsfattiga jorden. De tre stora fält som omger gården hade odlats konventionellt under många år, med bekämpningsmedel och konstgödsel, vilket gjorde att jorden var ”död, som en leröken”, som Carl beskriver det. Nu växer det vall på åkrarna – bland annat klöver, gräs, kummin och cikoria – vilket både förbättrar jorden och ger mat åt gårdens djur. Kvittot på att de lyckats blev att de för två år sedan fick sin första högkvalitativa skörd av havre på sex ton per hektar, vilket är i nivå med konventionell odling.

– Det måste ha varit för att vi jobbat så mycket med att förbättra jorden, så det var ju väldigt roligt, säger Carl och tillägger att de nu kommer att leverera Krav-certifierad spannmål till Saltå Kvarn årligen.

På gården finns ett tjugotal får av den svenska lantrasen Åsen får och ett dussin Hedemorahöns som går runt och sprätter. Att skaffa djur var från början inget självklart val. Innan flytten till gården åkte Julia och Carl med sin då nyfödda Leopold för att arbeta som volontär på en eko gård på Nya Zeeland. De ville ”prova på” det liv som komma skulle. Men livet på den stora fårfarmen blev en smärre chock för de ovana stadsborna.

– Det var såna mängder av får och allting var nytt för oss. Vi fick vara med och sortera lammen ifrån sina mammor när de skulle gå på slakt och jag kände att gud – ska man behöva göra såhär när man har djur då vill jag inte vara med om det! Sen insåg vi ändå att vi inte kan ta hand om ett sånt här ställe utan att ha djur. Vi måste till exempel ha får som hjälper oss att beta på hagarna, säger Julia.

– I höstas var vi för första gången tvungna att slakta tre baggar. Det kändes väldigt jobbigt. Men ska man ändå äta kött så är det här i alla fall det bästa sättet att göra det på. Vi vet att de haft det bra och vad de har ätit.

De har även haft grisar som hjälpt till som ”traktorer” för att bereda trädgårdslandet. Carl skiner upp vid minnet av de bökande grisarna:

– Det är ett råd! Tar man över nåt som är väldigt igenväxt så är två grisar helt fantastiskt. När grisarna gjort sitt jobb såldes de.

Med tiden har Julia och Carl allt mer känt att de vill dela med sig av platsen. De började hyra ut den röda lilla stugan på gården till turister och ta emot volontärer genom organisationen WWOOF.

En av dem, Sina från Tyskland, som lämpligt nog var utbildad inom ekologisk odling, stannade kvar och fick anställning på gården med ansvar för odlingarna.

Tankar på att göra något med den drygt hundra år gamla röda ladan tog så småningom fart, berättar Julia:

– Vi såg potentialen i den. Ladan är hjärtat på gården och förr i tiden var det den centrala mötespunkten på gården. Nu vill vi återigen göra den till det.

EKOLADAN – ETT GRÖNT INSPIRATIONSCENTER FÖR RETREAT- OCH KONFERENSVERKSAMHET

När Kloka hem besöker gården är renoveringen av ladan i full gång. Den ska förvandlas till ett grönt inspirationscenter för retreat- och konferensverksamhet. I en första etapp byggs hotellrum, studios och bastu med utsikt över sjön. Det ska stå klart redan till sommaren.

Ladan designas av White Arkitekter och renoveras helt och hållet med ekovänliga material. Gästerna kommer att kunna praktisera yoga, få massagebehandlingar, rida på hästar eller ge sig ut på kanotfärd på sjön. Målgruppen är allt från företag till ekoturister.

– Vi tror att i den tid vi lever så snurrar det väldigt fort för många. Att då komma ut i en miljö som är ett rikt ekosystem, där det är tyst och lugnt och vacker natur, tror vi är väldigt hjälpsamt – både för en ledningsgrupp som vill fatta bra beslut och för den som vill komma hit på en yoga retreat eller som eko turist. Vi vill skapa en nära koppling till naturen, säger Carl.

I en andra etapp ska fler hotellrum och en restaurang med tillhörande växthus byggas.

– Vi vill skapa en inspirerande restaurang där de ekologiska råvarorna från våra odlingar kan användas direkt i köket. Kocken kommer i princip kunna öppna dörren och gå ut och plocka färska tomater från växthuset, säger Julia.

Ingen ska tro att det är ett blygsamt projekt som paret Lindeborgs dragit igång. På gården testas den allra senaste tekniken vad gäller bland annat avlopp och uppvärmningssystem. Just nu installeras en toppmodern biokolanläggning som ska göra gården koldioxidnegativ. Den är beställd från Tyskland och endast en handfull anläggningar av den typen byggs om året än så länge.

– Det som gör det här så spännande är att det är just ett lantbruk.

För även ekologiska lantbruk, inklusive vårt eget, har ju en negativ totaleffekt på miljön. Men att på sikt vrida om det till nåt som på sikt har en positiv totaleffekt – minde koldioxid i atmosfären, mindre fosfor och kväve i sjön – det vore fantastiskt, säger Carl.

Julia hoppas att de ska kunna inspirera andra gårdar att våga testa nya tekniker och utmana gamla tankesätt.

– Grundanledningen till varför vi gör det här är att vi vill göra skillnad. Vi vill lämna efter oss något bättre och kunna se våra barn i ögonen och säga att vi gjorde allt vi kunde.

 

Källa: http://www.klokahem.com/reportage/vi-vill-vara-en-del-av-losningen
2017-10-10 LISA PERSSON

 

Ekoladan och Lindeborgs Gård hittar du på http://lindeborgs.com

 

2018-11-28

TREEWELL I SYDAFRIKA!

AsaDuru utvecklar ett hållbart byggkoncept i Sydafrika och har valt TreeWell för hållbar avloppsrening genom Carex of Sweden som samarbetspartner.

Kontakta oss för mer information!

Mer information om AsaDuru hittar du här ->

https://youtu.be/aWluPBGopKY

2017-10-03

FÖRSTA TREEWELL I NORRTÄLJE KOMMUN ÄR I JORDEN!

Under sensommaren har vi installerat första TreeWell systemet i Norrtälje kommun.

Det är TreeWell Home som kommer ansluta tre nybyggda fastigheter under 2018 (tidigast). Är du intresserad av att se anläggningen så kontakta oss!

2017-06-27

SEMESTERTIDER

Det är ett enormt intresse för TreeWell och vi har svårt att i normala fall hinna ringa upp eller återkomma samma dag. Nu närmar vi oss semestertider och det innebär att det tar lite längre tid för oss att återkoppla till dig.

Vi hoppas på ditt tålamod!

Maila gärna in dina uppgifter på info@treewell.se så är vi lite förberedda.

Trevlig Sommar!!

2017-06-14

TREEWELL FÖR ENSKILT AVLOPP PRESENTERAS PÅ MOSSAGÅRDSFESTIVALEN

Mossagårdsfestivalen som arrangeras för 10:e året har i år bjudit in Stanislaw Lazarek, mannen bakom innovativa TreeWell. På Mossagården gjordes den allra första installationen av TreeWell för enskilt avlopp 2014.

Mossagårdsfestivalen som arrangeras för 10:e året har bjudit in Stanislaw Lazarek, mannen bakom TreeWell. Han kommer berätta mer om TreeWell som är en 100% biologisk avloppsrening och bygger på samarbete med mikroorganismer, bakterier, växtrötter och naturens kretslopp.

En hållbar avloppsrening för framtiden som varken kräver kemikalier, kalksäckar eller slamtömning.

Föreläsningen kommer vara fredag kväll kl. 20.00 men Mossagårdsfestivalen pågår hela helgen 16-18 juni.

Mossagårdsfestivalen är en ekologisk festival för hela familjen, där både barn och vuxna kan hitta aktiviteter som lockar. Tanken är att besökarna ska kunna njuta av en härlig sommarfestival samtidigt som de blir inspirerade i miljöns tecken!

Årets Mossagårdsfestival hyllar ett decennium av härlig musik, mat och upplevelser i natursköna omgivningar och gästas av bl.a Jakob Hellman, Jojje Wadenius, Träd, Gräs och Stenar och Kristian Anttila.

Mer information hittar du på www.mossagardsfestivalen.se

Arrangeras i samarbete med KRAV, Folkuniversitetet, ABF, Mossagården EKO, Sagas Hus och flertalet sponsorer.

2017-06-13

VANLIGASTE FRÅGAN VI FÅR:

Det är ett enormt intresse kring TreeWell avloppsrening, vilket är roligt!

Vi tror det beror på att vi blir mer och mer miljömedvetna och eftersträvar långsiktigt hållbara lösningar, även inom avloppsrening. Ett enskilt avlopp skall fungera under en lång tid. Konsekvenserna om det inte fungerar kan bli omfattande slår tillbaka lokalt, i värsta fall med allvarlig påverkan på ditt grundvatten.

Eller är intresset så stort för att TreeWell är ett enkelt, robust system som varken behöver tillsats av kemikalier eller slamtömning? Dessutom till en oerhört låg driftskostnad och med 25 års garanti.

TreeWell klarar hög skyddsnivå och reducerar dessutom läkemedelsrester och hormoner.

Den vanligaste frågan vi får är dock om ”TreeWell verkligen inte behöver någon kalksäck?”. Svaret är nej.

Fosforrening i TreeWell sker genom en intern mikrobiell process, som är en del av det som gör TreeWell unikt (och således vår affärshemlighet). Vår serviceman (eller fastighetsägaren själv) lyfter årligen ut en ”te-påse” på ungefär ~1kg med fosfor som nu blivit poly fosfater och organiskt material. Detta är mycket fin näring och kan återanvändas.

TreeWell behöver alltså inga kalksäckar på 500 kg, eller mer, som ”dödar” vattnet genom att drastiskt höja ph-värdet. Du som fastighetsägare slipper även en stor kostnad för såväl kalksäck och den kranbil som krävs för att byta kalksäcken.

TreeWell kan snarare liknas vid ett kretslopp som efterliknar processer i ett naturligt ekosystem där vattnet skiftar från syrefattig till syrerik miljö. Mikroorganismer och växter tar hand om avloppet och kvar blir kvävgas och vatten.

Returvattnet lämnar TreeWell ovan jord vilket gör det lätt att ta prover för att kontrollera hög skyddsnivå. Returvattnet kan även återanvändas till bevattning, eller att spola i toaletten med.

Vi anser att TreeWell är framtiden.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed turpis sapien, dictum eget odio sit amet, pellentesque pulvinar risus.

2017-06-09

RIVSTART FÖR BIOLOGISKT ”MINIRENINGSVERK”

I början på januari bildades bolaget TreeWell Biologisk Avloppsrening AB med inriktning på enskilda avlopp – och intresset för biologisk rening är enormt, minst sagt. Offertstocken är mer än välfylld och framtiden ser mycket ljus ut.

Redan i februari kom de första förfrågningarna till det nystartade bolaget. En bidragande orsak var naturligtvis nyheten att TreeWell nominerats som 1 av 10 världsinnovationer inom hållbar vattenrening på International Water Summit i Abu Dhabi.

–   En så fin nominering riktade hela världens blickar på TreeWell och för oss innebar det genast många förfrågningar för enskilt avlopp på den svenska marknaden säger Carina Gustavsson, VD för TreeWell Biologisk Avloppsrening AB.

Att kalla TreeWell ”minireningsverk” är egentligen inte korrekt. TreeWell är ett slamfritt tvåstegs­system och kan snarare liknas vid ett ekosystem. Systemet är anpassat för miljöer med krav på hög skyddsnivå och kan ansluta upp till 10 hushåll/system. Rent vatten lämnar TreeWell som kan återanvändas för att ex. vis spola i toaletten eller till bevattning.

För Carex of Sweden i Lund, som står bakom TreeWell, har nomineringen öppnat upp globalt.

–  Intresset är stort runt om i världen för hållbar avloppsrening och Carex of Sweden har fått flera internationella förfrågningar och potentiella samarbetspartners som redan besökt oss i Sverige berättar Carsten Svantesson, VD för Carex of Sweden.

I harmoni med naturen

Nedbrytning i TreeWell sker med hjälp av mikroorganismer i kombination med en noggrann styrd cirkulation av vattnet. Bioreningssystemet efterliknar processer i ett naturligt ekosystem där vattnet skiftar från syrefattig till syrerik miljö. Mikroorganismer och växter tar hand om avloppet och kvar blir kvävgas och vatten.

Det renade vattnet motsvarar vanligt sjövatten med de bakterier som normalt brukar finnas där, med undantag för att TreeWell även reducerar läkemedelsrester och hormoner.

– Returvattnet lämnar systemet ovan jord vilket gör provtagning och kontroll mycket enkel avslutar Carina Gustavsson.

Carex of Sweden äger varumärket TreeWell och står för forskning och utveckling. TreeWell Biologisk Avloppsrening AB är samarbetspartners inom sälj- och marknadskommunikation samt installation och service.

2017-05-18

19 MAJ - ÖPPET HUS I REFERENSOMRÅDE FÖR HÅLLBART BOENDE

Nu har du möjlighet att träffa såväl pilotfamiljer som projektledare när Sundsvalls kommun hälsar välkommen till öppet hus för projektet Grönt boende i stadsdelen Sidsjö.

–          Sidsjö är ett referensområde med fyra småhus som ska inspirera och visa på hållbara lösningar, förklarar Viveca Norberg, samhällsplanerare på Sundsvalls kommun.

Kommunen har valt TreeWell som biologisk avloppsrening för de fyra husen i Sidsjö. Modellen är TreeWell Arctic som är klimatisolerad och systemet driftsattes i november 2016. Första provtagning sker i juni 2017 och då skall TreeWell klara kraven motsvarande hög skyddsnivå.

Förutom projektledare och pilotfamiljer träffar du även Anders Hedenius (S), stadsbyggnadsnämndens ordförande, Kjell Bergkvist (C), miljönämndens ordförande och Anders Bolin tf. stadsbyggnadsdirektör Sundsvalls kommun samt Stanislaw Lazarek som är utvecklare av bioreningssystemet TreeWell

Mer information hittar du på Sundsvalls kommun – >

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed turpis sapien, dictum eget odio sit amet, pellentesque pulvinar risus.

2017-04-13

GEMENSAMT MINIRENINGSVERK FÖR FRITIDSHUS

Ett gemensamt avlopp för fritidsområden kan ofta vara fördelaktigt, både ekonomiskt och miljömässigt!

Det finns många minireningsverk på marknaden som klarar större kapacitet. Gemensamt för de traditionella minireningsverken är att rening sker med hjälp fällningsmedel (kemikaler).

Tyvärr reducerar inte traditionella minireningsverk varken läkemedelsrester eller hormoner.

NY PÅ MARKNADEN – INNOVATIVA TREEWELL!

En nyhet på marknaden är innovatiav TreeWell som kan liknas vid ett ”minireningsverk”. Skillnaden är att TreeWell är helt biologiskt och behöver inga kemikaler. Det minskar dels den löpande årskostnaden men även kemikaliernas inverkan på vår miljö.

TreeWell behöver heller ingen slamtömning och reducerar läkemedelsrester, hormoner mm för ett friskare Östersjön.

Vattnet som lämnar TreeWell kan återanvändas för ex.vis bevattning eller att spola i toaletten med! Det finns ytterligare ett reningssteg som gör det möjligt att återanvända vattnet till 100%.

Fantastiskt tycker vi.

FAKTA OM AVLOPPSVATTEN

Avloppsvatten från hushåll innehåller bl a stora mängder syreförbrukande material, fosfor (P) och kväve (N) som bidrar till övergödning av våra vattendrag, samt patogener. De föroreningar i avloppsvattnet som ofta är aktuella att
kontrollera och analysera är följande:

BOD7

Biologiskt syreförbrukande material mätt under 7 dygn. BOD-värdet anger hur mycket syre det
går åt för att bryta ned föroreningarna.

CODcr

COD är ett indirekt mått på avloppsvattnets innehåll av organiskt material. Innehållet av COD är ofta det dubbla jämfört med motsvarande BOD7-innehåll i obehandlat hushållsavloppsvatten. I biologiskt behandlat avloppsvatten är COD-innehållet normalt ca 5 gånger högre än BOD7-innehållet. Tot-P Totala mängden fosfor (grundämne med den kemiska beteckningen P) i avloppsvattnet. Där ingår bl a fosfat som är en fosforförening, vilken förekommer t ex i tvättmedel.

Tot-N

Totala mängden kväve (grundämne med den kemiska beteckningen N). Binds av alger och bakterier i t ex avloppsvatten till omsättningsbara föreningar (organiskt bundet kväve). I avloppssammanhang är ammonium (ammoniak) och nitrat de mest aktuella kväveföreningarna. I Tot-N ingår ammonium-, nitrat- och organiskt bundet kväve.

SS Förkortning av suspenderad substans = partiklar i avloppsvattnet
Patogener sjukdomsframkallande mikroorganismer

För genmensamma/gemensamhetsanläggningar för upp till 200 personer gäller funktionskrav enligt allmänna råd NFS 2006:7. Utsläppskraven anges i de allmänna råden och varierar beroende på vilken skyddsnivå kommunen bedömer ska gälla i det specifika fallet.

Där normal skyddsnivå bedöms gälla är kravet 90 % reduktion av BOD och 70 % reduktion av tot-P.

Vid hög skyddsnivå gäller samma reduktionskrav för BOD 90%, men för tot-P är kravet 90 % reduktion och dessutom ställs krav på 50 % reduktion av tot-N.

För anläggningar som ska ta emot avloppsvatten från fler än 200 personer men mindre än 2000 personer fastställs utsläppskraven vid kommunens tillståndsprövning av anläggningen. För dessa större gemensamhetsanläggningar finns inga generella ”normalkrav” eftersom tillståndsprövningen är individuell och bl a tar hänsyn till lokala förhållanden och vad som är tekniskt och ekonomiskt rimligt att kräva.

Om de aktuella fastigheterna ligger bredvid ett skyddsvärt vattenområde kan kraven bli strängare än om fastigheterna ligger i ett glesbebyggt område långt ifrån vatten. Vad en tillståndsansökan ska innehålla finns beskrivet i miljöbalken, men även i de allmänna råden. Kommunens miljökontor kan också ge information om vad en ansökan bör innehålla. Många gånger kan det vara bra att få hjälp av en konsult eller annan sakkunnig för att skriva tillståndsansökan.

Havs- och vattenmyndigheten (HaV) är sedan den 1 juli 2011 ansvarig myndighet för tillsynsvägledning gällande
små avlopp. HaV ansvarar också för de allmänna råden NFS 2006:7 som ursprungligen gavs ut av Naturvårdsverket.
Efter en utredning vars slutrapport publicerades 2013 begärde HaV föreskriftsrätt, vilket i princip skulle innebära att de allmänna råden i en något omarbetad form omvandlades till lagkrav. I nuläget (juni 2015) ligger frågan hos miljödepartementet.

Källa: JTU, Institutet för Jordbruks- och Miljöteknik

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed turpis sapien, dictum eget odio sit amet, pellentesque pulvinar risus.

2017-04-03

BIOLOGISKT "MINIRENINGSVERK" FÖR ENSKILT AVLOPP - UTAN SLAMTÖMNING & KEMIKALIER

tt kalla TreeWell för ”minireningsverk” är egentligen helt fel. TreeWell är ett innovativt, biologiskt system som kan liknas vid ett kretslopp. Fritt från kemikalier och kräver ingen slamtömning.

TreeWell uppfyller de krav som ställs på enskilda avlopp motsvarande hög skyddsnivå, ex.vis i Skärgården, och bidrar till den biologiska mångfalden på ett sätt som traditionella minireningsverk inte gör. Metoden går ut på att efterlikna naturen, mikroorganismer och växter tar hand om avloppet och kvar blir bara kvävgas och vatten som kan återvinnas och användas för ex.vis bevattning eller att spola i toaletten med.

TreeWell reducerar även läkemedelsrester, hormoner mm.

I dagsläget finns 3 modeller för enskilt avlopp. Vår minsta modell ”TreeWell Home” kan ansluta upp till 3 fastigheter, eller max 15 personer. Vår större modell ”TreeWell Original” kan ansluta upp till 10 fastigheter, eller 50 personer (helårsboende).

TreeWell lämpar sig fint för sommarstugeområden även om dom är obebodda vintertid. Systemet går ner i vila, precis som naturen, och vaknar till och anpassar sig på våren när huset används igen.

Kontakta oss om du vill veta mer om TreeWell!

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed turpis sapien, dictum eget odio sit amet, pellentesque pulvinar risus.

2017-04-03

MILJÖVÄNLIGA ENSKILDA (KRETSLOPPS) AVLOPP

Nya krav är på väg för enskilt avlopp – informera dig redan idag!

Många nya bestämmelser är på väg att träda i kraft för enskilda avloppsanläggningar och torsdag 6 april hålls en temakväll i Österlen som handlar om miljövänliga enskilda avlopp och kretsloppsavlopp. Utvalda är  TreeWell´s system för rening av enskilt avlopp som kommer presenteras närmare tillsammans med Aquatron mulltoalett.

I  regionen Österlen finns det 9000 små avlopp som inte är anslutna till kommunalt VA-reningsverk. Ystad-Österlenregionens Miljöförbund gör just nu en inventering och uppföljning av dessa anläggningar. Därför har vi bjudit in miljöinspektörer, entreprenörer och experter som presentera hållbara avloppslösningar och ger dig förhandsinformation.

De båda miljöinspektörerna Anna Levin och Rasmus Ahlm, Ystad-Österlenregionens Miljöförbund är på plats. De svarar på frågor som ”när krävs tillstånd” och n”är måste man bara göra en anmälan” och ”hur går man till väga”? Men du kan också ta tillfället i akt och ställa personliga frågor gällande ditt eget avlopp.

Froste Persson inleder temakvällen utifrån sin långa erfarenhet som handläggare av enskilda avlopp och kretsloppsavlopp i Simrishamns kommun. Han lägger grunden för förståelsen av enskilda avlopp och de krav som ställs på skyddsnivåer, reducering, teknik etc. Froste beskriver den utveckling som skett under åren och förklarar hur ett kretsloppsavlopp fungerar.

Stanislaw Lazarek, Carex of Sweden. Stanislaw har utvecklat och presenterar ett biologiskt reningssystem TreeWell som uppfyller de krav som ställs på enskilda avlopp och bidrar till den biologiska mångfalden på ett sätt som traditionella minireningsverk inte gör. Metoden går ut på att efterlikna naturen, mikroorganismer och växter tar hand om avloppet och kvar blir bara kvävgas och vatten som kan återvinnas.

Jim Johansson, Aquatron är entreprenören med erfarenhet av miljöriktiga och lätthanterliga toalettsystemet till enskilt avlopp utan driftkostnader med vanliga vattentoaletter. Detta system skiljer sig från Ecodry från Wostman som Froste Persson presenterar när han beskriver Ecotopias kretsloppsavlopp.

Särskilt enskilda avlopp bör i högre grad anpassas för att återföring av näringsämnen skall kunna ske och därtill minska miljöpåverkan från dessa avlopp.

När: Torsdag 6 april kl. 18.00 – ca. 21.00
Plats: Ecotopia
Inträde: 100:- (ingen anmälan krävs)
Ekofik: Öppet innan föredraget och under pausen

Mer info: www.ecotopia.se eller ring 0703 330 814

Varmt välkomna!

Arrangör: Ecotopia i samverkan med Ystad-Österlen regionens miljöförbund, Carex of Sweden, Aquatron, Wostman

2017-03-26

KRISTALLKLART VATTEN FRÅN ENSKILT AVLOPP

Den första internkontrollen av TreeWell referensanläggning för rening av enskilt avlopp i Sidsjö utanför Sundsvall är genomförd. Resultatet är mycket bra!

TreeWell är en ny innovativ, svensk, avloppsrening. Det är första gången systemet installeras i Norrland och trots driftsättning under vintermånader har TreeWell etablerat sig förvånansvärt väl.

–  Det var viktigt att göra en oberoende internkontroll redan efter 3 månader för att utvärdera hur snabbt TreeWell kommer igång vid driftsättning under vinterförhållanden, resultatet är otroligt bra säger uppfinnaren bakom TreeWell, Stanislaw Lazarek på Carex of Sweden.

Anläggningen driftsattes i november och TreeWell har etablerat sig fint, trots rådande vinterklimat. Första provtagning sker normalt 6 månader efter installation vilket blir i maj/juni. Då är systemet fullt etablerat och uppnår kontinuerlig reningsgrad motsvarande kraven för hög skyddsnivå.

–  I Sidsjö råder normal skyddsnivå, men TreeWell är anpassad för hög skyddsnivå och det alltid det resultatet vi skall uppnå men först efter 6 månaders installation. Biologiska system måste hinna etablera sig berättar Stanislaw Lazarek.

Modellen i Sidsjö heter TreeWell Arctic och klarar avloppsrening för upp till 10 hushåll (50 personer). TreeWell Arctic är klimatisolerad och anpassad för nordliga breddgrader, men kan lika gärna placeras på en klippa i Skärgården. Inga kemikalier används vid biologisk rening och TreeWell behöver heller ingen slamtömning.

Det är Sundsvalls kommun som är initiativtagare till ett hållbart boende för stadsdelen Sidsjö. För första gången på dessa breddgrader sker en 100% biologisk rening av det enskilda avloppet.

– Det här är ett referensområde med fyra småhus som ska inspirera och visa på hållbara lösningar, förklarar Viveca Norberg vid installationen i augusti (2016), samhällsplanerare på Sundsvalls kommun.

TreeWell Arctic utanför Sundsvall har redan levererat en reducering med 99% av BOD, 77% kväve (N) och 79% av fosfor (P). Analysen är utförd av oberoende part, ALControl.

TreeWell reducerar hormoner och läkemedelsrester. Det renade vattnet kan återanvändas för bevattning, eller i hushållet

Inlägget är publicerat 10 mars.
Uppdaterat 27 mars.

http://www.svt.se/nyheter/lokalt/vasternorrland/vaxter-renar-husens-avlopp

2017-03-16

TRÄFFA TREEWELL PÅ VATTENLÖRDAG I NORRKÖPING

Kom och prata modern biologisk avloppsrening för enskilt avlopp tillsammans med oss på Vattenlördag  i Norrköping den 18 mars!

TreeWell´s representanter Carina & Ove finns Louis de Geer i Norrköping lördag den 18 mars mellan kl 10- 14.00.

På plats finns även handläggare från Norrköping kommun, Norrköping Vatten och Avfall, Finspång, Söderköping och Valdemarsviks kommuner och entreprenörer för att ge svar på dina frågor om bland annat enskilda avlopp, dagvatten och slamtömning.

Även GemVA kommer att presenteras under Vattenlördagen. GemVA är mycket intresserant för dig som planerar ett gemensamt avlopp i din samfällighet eller vill skapa en samfällighet med grannar.

Fri entré.

Välkommen!

2017-01-20

Skraknästet

TreeWell har gått vidare till den första presentationen inför jury i tävlingen ”Skraknästet”.

Skraknästet är en affärsidé- & entreprenörstävling i regionen ”Rosland” (Åland, Roslagen, Norra Stockholm och Åboland). Tävlingen arrangeras för att uppmärksamma möjligheterna för tillväxt i ”Rosland” samt uppmuntra till samverkan i regionen.

– Vi har anmält oss i kategori 1, ”Affärsidéer för startup-företag med tillväxtpotential” med Treewell Biologisk Avloppsrening AB som är ett nystartat bolag i Roslagen med en innovativ lösning för biologisk avloppsrening och särskilt lämpad för känsliga områden så som Skärgården. berättar Carina Gustavsson, delägare på TreeWell.

Totalt var det 14 tävlingsbidrag i kategorin för startups (6 bidrag i kategorin för befintliga bolag) till Skraknästet 2017.

TreeWell är utvalda tillsammans med 5 andra bidrag till den första presentationen inför jury.

– I kategorin för startups hamnade två bidrag på samma antal röster i urvalet vilket gör att det blir totalt 6 bidrag som går vidare till första jurypresentation den 9 februari, 3 av dessa går vidare till finalen på Åland den 18 mars berättar Therese Ling på Ålands Näringsliv som arrangerar Skraknästet tillsammans med Roslagsminglet.

Tävlingen arrangeras för sjätte gången 2016/2017 och är numera indelad i två kategorier – en för startups och en för företag med tillväxtambitioner. Företagen bör ha sina rötter i eller vara verksamma i regionen ”Rosland”.

Idén till entreprenörstävlingen Skraknästet kom från Ålands Landskapsregering och dåvarande näringsminister Fredrik Karlström. Tävlingen arrangerades första gången år 2011.

2017-01-19

TACKSAMMA DAGAR PÅ IWS (INTERNATIONAL WATER SUMMIT)

Sista dagen idag på International Water Summit och vi gratulerar New Sky Energy (USA)  som blev tävlingens vinnare.

Vi anser ändå att alla tio nominerade bolag är vinnare!!!

Vi har skapat fina affärsrelationer under dagarna på International Water Summit i Abu Dhabi, allt från starka lokala kontakter till konkreta affärsförslag geografiskt spridda från Namibia till Texas. Svenska ambassaden i Abu Dhabi liksom viktiga affärsnätverk i Masdar City ger oss starkt stöd vilket öppnat upp för flera samarbeten såväl nationellt som internationellt!

Summerat är nomineringen en fantastisk bekräftelse på TreeWell som biologiskt system för avloppsrening!!!

2017-01-19

International Water Summit

 

International Water Summit 16-19 januari nominerar årligen 10 världsinnovationer inom hållbar vattenrening. Svenska systemet TreeWell är en av de nominerade 2017.

På plats i Abu Dhabi (Förenade Arabemiraten) samlas just nu världens ledande företag, forskare och politiker för att under den tre dagar långa konferensen 16-19 januari diskutera hållbar utveckling av globala vattenresurser i utsatta områden.

TreeWell är en innovativ, biologisk avloppsrening och kan liknas vid ett kretslopp. Systemet renas tack vare bakterier och mikrober

Systemet bygger på s.k. biomimetik, vilket innebär att TreeWell imiterar naturens egen process men ”förpackad” i en komprimerad anläggning som accelererar processen. Det som tar naturen mellan 2-4 månader tar 6-12 timmar i TreeWell. En samverkan mellan växter, mikrober och protozoer.

TreeWell kräver således ingen slamtömning eller tillsats av kemikalier. Det vatten som lämnar anläggningen kan återanvändas för ex.vis värmeväxling, bevattning eller till att spola toaletten.

Systemet har hög reningsgrad och reducerar läkemedelsrester och hormoner.

Carex of Sweden står för forskning och utveckling av TreeWell och finns på plats i Abu Dhabi. Företaget TreeWell Biologisk Avloppsrening AB är samarbetspartners till Carex of Sweden och arbetar med försäljning, marknadsföring och kommunikation.

Presentationen

 

2016-12-05

GEMENSAMT AVLOPP I HARGS BY

INFORMATIONSMÖTE KRING ENSKILT AVLOPP I HARGS BY

Vätö Folkets Hus Lördag 10 december kl. 13.00.

Många fastigheter i Hargs by har ålderstigna avloppslösningar och några har redan fått förelägganden om åtgärd.

Vi kommer prata om biologisk avloppsrening med möjlighet att ansluta upp till 10 fastigheter.
En biologisk avloppsrening innebär även att man slipper framtida slamtömning eller löpande tillsats av kemikalier. Anläggningen tar liten plats och är estetiskt tilltalande med minimalt underhåll.

Informationsmötet är öppet för alla – även boende utanför Hargs By.

VÄLKOMMEN!

 

2016-11-30

TREEWELL - SYSTEMLÖSNING FÖR HÅLLBAR STADSUTVECKLING

Vattendagarna i Norrtälje var mycket intressanta med många fina föreläsningar, dessutom med besökare från flera olika företag och branscher inom vatten och avlopp. Vårt nätverk växte med fler fina kontakter.

En av dom var Naturvårdsverket som visade stort intresse och såg en framtid för TreeWell. Det resulterade i en direkt inbjudan till ett möte på Näringsdepartementet veckan efter(!)

Tillsammans med ett 20-tal personer från olika företag och branscher diskuterades möjligheter för spetstekniker och innovativa systemlösningar för en hållbar stadsutveckling.

Mycket spännande, fortsättning följer…!

 

2016-11-10

VATTEN- & AVLOPPSDAGAR 18-19 NOV

DEN 19 NOVEMBER VARJE ÅR ÄR DET INTERNATIONELLA VÄRLDSTOALETTDAGEN MED FOKUS PÅ GLOBALA SANITETSFRÅGOR

I Sverige har vi gott om toaletter men vi behöver få bättre ”toalettvett” och sluta fulspola ~7 000 ton skräp tillsammans med mängder av kemikalier varje år.

På Vatteninfo i Norrtälje är det invigning av nya lokaler, Mathilda labbet och utställningen Vattenexpo. Välkommen att diskutera regler och teknik för enskilt vatten och avlopp och följ med på en guidad tur i det nya huset och officiell invigning av Vattencentrum Roslagen

Det finns utrymme för egen tid att utforska utställningen och ställa frågor till företagen och till VA-rådgivarna. Ta gärna med egna provresultat och få råd om filter mm.

Lunch kommer finnas till försäljning på plats.

Amelia Morey Strömberg kommer presentera GEMVA: En serviceorganisation för samfälligheter för vatten och avlopp och Mikael Medelberg, styrelseledamot i Water Aid berättar om vattnets betydelse för människor och dess utveckling i Rwanda. Vi får även information om WATERCHAIN – ett projekt som hjälper oss att  minska utflödet av näringsämnen och andra skadliga substanser i Östersjön.

Ingegerd Rosborg, forskare berättar om mineraler i vatten och dess påverkan på hälsan och det blir provning av flaskvatten.

Hela programmet hittar du här ->

Varmt Välkommen!

 

Världstoalettdagen instiftades av World Toilet Organization 2001 och är sedan 2014 en officiell FN-dag. Organisationen vill uppmärksamma den globala sanitetskris som det innebär när en tredjedel av världens befolkning saknar tillgång till toalett.

2016-11-08

VI BLIR ÅTERFÖRSÄLJARE AV TREEWELL I ROSLAGEN

VI ÄR GLADA FÖR SAMARBETET MED CAREX OF SWEDEN, MER INFORMATION KOMMER INOM KORT!

Just nu arbetar vi med att få vår hemsida för TreeWell biologisk avloppsrening klar, allt för att du lättare skall kunna ta del av information och nyheter,

Vill du komma i kontakt med oss så gör det via info@treewell.se

Välkommen!

2017-08-18

VÄXTER RENAR HUSENS AVLOPP

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vasternorrland/vaxter-renar-husens-avlopp?

Bostadshus med helt biologisk avloppsrening, det är just nu på väg att bli verklighet i Sundsvall när TreeWell installeras.

Det handlar om ett område i stadsdelen Sidsjö i Sundsvall där kommunen tagit initiativ till att skapa ett hållbart boende och där man för första gången på våra breddgrader ska låta växter sköta hela reningsprocessen för avloppet.

– Det här är ett referensområde med fyra småhus som ska inspirera och visa på hållbara lösningar, förklarar Viveca Norberg, samhällsplanerare på Sundsvalls kommun.opp?lokalmeny=1

Bostadshus med helt biologisk avloppsrening, det är just nu på väg att bli verklighet i Sundsvall när TreeWell installeras.

Det handlar om ett område i stadsdelen Sidsjö i Sundsvall där kommunen tagit initiativ till att skapa ett hållbart boende och där man för första gången på våra breddgrader ska låta växter sköta hela reningsprocessen för avloppet.

– Det här är ett referensområde med fyra småhus som ska inspirera och visa på hållbara lösningar, förklarar Viveca Norberg, samhällsplanerare på Sundsvalls kommun.

TREEWELL EFTERLIKNAR NATUREN

Metoden går ut på att efterlikna naturen, mikroorganismer och växter tar hand om avloppet från de fyra husen och kvar blir bara kvävgas och vatten som kan återvinnas.

– Det kommer inte lukta illa, bara vackert, säger Stanislaw Lazarek på Carex of Sweden AB som står bakom  bioreningsanläggningen TreeWell.

Han syftar på växter som mynta som växer i anläggningen och berättar att man även kan odla basilika.

STORT INTRESSE

Intresset för att bygga på tomterna har varit stort.

– Dels är det läget här i Sidsjö och sedan är vi väldigt miljötänkande både Jocke min sambo och jag. Vi kände att det här var ett jätteintressant projekt och hakade på direkt, säger Henrik Hammarstedt, en av de som bygger hus i området.

Trots att systemet aldrig tidigare testats så här långt norrut finns ingen oro för att det inte ska fungera.

– Det kommer definitivt att fungera. Minimitemperaturen i vattnet som vi har uppmätt här är 7-8 grader mitt i vintern, förklarar Stanislaw Lazarek, Carex of Sweden AB.

 

Källa: http://www.svt.se/nyheter/lokalt/vasternorrland/vaxter-renar-husens-avlopp?lokalmeny=1